Vorige week was er wederom een Royal Wedding in Engeland. Nadat prins Harry en Miss Meghan Markle in mei van dit jaar elkaar het ja-woord gaven was het nu de beurt aan prinses Eugenie en Jack Brooksband om in het huwelijksbootje te stappen. Prinses Eugenie de jongste dochter van prins Andrew en Sarah Ferguson deed iets wat mij trof en waar ik hier graag de aandacht op vestig.

Ze zag er prachtig uit; een bruid met een geweldig mooie jurk, persoonlijk voor haar ontworpen door het mode-duo Peter Pilotto en Christopher de Vos. De bruidsjapon is gemaakt van jacquardzijde, viscose en katoen en heeft aan de achterzijde een lage, open rug. Hierdoor is het litteken, dat zij als 12-jarig kind opliep door een operatie aan scoliose duidelijk zichtbaar. Scoliose is een aandoening waarbij de wervelkolom één of twee zijwaartse kromming(en) vertoont. Bovendien draait de wervelkolom vaak ook nog eens om zijn lengte-as, waardoor de borstkas vervormt.

In Nederland hebben 1 op de 400 mensen in meer of mindere mate last van een scoliose. Een groot deel van hen wordt hieraan geopereerd. De meeste van hen zijn kinderen, die daar een fors litteken aan overhouden.

De keuze van de prinses voor juist dit ontwerp jurk is niet onbewust; hiermee wil de prinses een statement maken. Littekens hoef je niet te verstoppen onder dikke lagen stof, tule of make-up, ook niet bij een Royal Wedding. Littekens mogen gezien worden en het maakt je niet minder mooi. Sterker nog ze markeren een sterk, krachtig en buitengewoon mooi persoon. Een mooi signaal voor veel opgroeiende kinderen bij wie uiterlijke “beauty” vaak zo belangrijk is.

De prinses oogstte hiermee mijn bewondering. Zij laat zien dat littekens koninklijk gedragen mogen worden. Chapeau voor deze prinses Eugenie!