Tegenwoordig is er veel aandacht voor eenzaamheid. In een maatschappij die steeds individualistischer is ingesteld valt het vaak niet mee om een maatje te vinden. Met name als je geen groot netwerk hebt.

Gelukkig zijn er talloze initiatieven die hierop inspelen. Een voorbeeld hiervan is het programma “Tandem” van de vrijwilligersorganisatie Humanitas. Goed getrainde vrijwilligers bieden mensen die zich eenzaam voelen een steuntje in de rug. De stap om weer onder de mensen te komen, is gemakkelijker te nemen als je met zijn tweeën bent. Samen met de “eenzame” deelnemer werkt een vrijwilliger aan uitbreiding van de contacten, zodat deze na verloop van tijd weer zonder hem verder kan. Ze stappen figuurlijk gezien even achterop de “tandem” en fietsen een stukje mee op de levensweg van een ander. Opvallend detail; je hoeft niet oud te zijn, om je eenzaam te voelen. Diverse onderzoeken tonen aan dat jongvolwassenen zich vaker eenzaam voelen dan 55-plussers.

Dit deed me denken aan een ander initiatief, namelijk Smarti. Zij organiseren reizen, waarbij vrijwilligers meegaan om mensen met een beperking een fijne vakantie te bezorgen. Hier valt natuurlijk een brug te slaan. Als vrijwilligers van Humanitas deze mogelijkheid tot reizen nu eens voorleggen aan de eenzame mensen uit de maatschappij? Als eenzame mensen meegaan met dergelijke reizen, helpen ze een medemens op zijn vakantie én ontmoeten er andere mensen. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

Het is in mijn ogen belangrijk dat organisaties als Humanitas en Smarti van elkaar op de hoogte zijn. Beide organisaties werken vanuit het idee de wereld op een gelijkwaardige manier een beetje mooier te maken. Samenwerking maakt de kans op die mooiere wereld groter. Immers zij die samenwerken, werken nooit alleen. Zo sturen zij samen de eenzaamheid op reis, om nooit meer terug te keren!
Meer informatie over Smarti vind u op www.smarti.nl en hier.

Meer informatie over Humanitas vind u op www.humanitas.nl